Nederlands Français English

Biografie Jan Vermeulen

 

Jan Vermeulen wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke artiesten in zijn vakgebied. Na zijn pianostudies aan het conservatorium te Brussel duwt zijn drang naar authenticiteit hem al snel in de richting van de historische instrumenten. Zijn grensverleggende opname van de sonates van C.M. von Weber betekende in het begin van de negentiger jaren de start van een bloeiende loopbaan als fortepianist.

In dezelfde periode richt hij het Fortepianotrio Florestan op. Het ensemble (later omgedoopt tot Tröndlin Trio) was één van de eerste dat naast het klassieke ook het romantische repertoire vertolkte op authentieke instrumenten.

Jan Vermeulen kan terugblikken op een indrukwekkende discografie van meer dan dertig titels. Zo oogst hij momenteel wereldwijde faam met de integrale opname van Schuberts klavierwerk voor het Nederlandse Et’cetera, een magnum opus dat hij in 2010 voltooide. Naar aanleiding van dit project werd hij in hetzelfde jaar verkozen tot ‘Musicus van het jaar’. In tal van internationale vakbladen wordt hij ‘de ideale Schubert-vertolker’ genoemd en gelden zijn interpretaties als de nieuwe referentie.

Ook zijn laatste dubbel-CD met werk van Robert Schumann wordt  internationaal alom geprezen en onthaald als één van de belangrijkste bijdragen tot het Schumannjaar 2010.

Als solist was hij te gast in tal van Europese landen. Zijn voorliefde voor de kamermuziek bracht hem samen met musici als Wieland Kuijken, Paul Dombrecht, Christine Busch, Roel Dieltiens, Marcel Ponseele, de ensembles Explorations en Il Gardellino en tal van vocale artiesten.

Sinds 2010 vormt hij een hecht duo met  de celliste France Springuel. Samen starten ze in 2011 een concert- en CD-project met de integrale werken voor cello en pianoforte van Beethoven en Schumann.

Samen met Veerle Peeters werkt hij momenteel aan de integrale opname op 7 cd's van Schuberts werken voor vierhandig klavier voor het label Etcetera. 

Naast zijn loopbaan als vertolker is Jan Vermeulen ook een gedreven pedagoog. Hij doceert piano, fortepiano en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven.

info at janvermeulen.be

+32 475 978307

info over duo Jan Vermeulen - Veerle Peeters

www.duovermeulenpeeters.com


file://localhost/Users/hermanvanspauwen/Desktop/Jan%20Vermeulen/Fotos/fotoshoot092013%207.jpg  1ee5b65034ffb600419087dc690e7004.jpg